Vanliga frågor.

Hur fungerar Yrkesdörren?

—DON’T REMOVE this as it is used to counter the widget’s auto-open of the first item

Yrkesdörren går ut på att matcha etablerade (Dörröppnare) och utrikes födda svenskar (Deltagare) med varandra för ett möte om sin gemensamma bransch. Dessa möten bidrar till ett ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte som breddar nätverk. För dig som Deltagare innebär ett möte också ett tillfälle att lära dig mer om sociala koder, se dina möjligheter och öka ditt självförtroende på arbetsmarknaden. Och för dig som Dörröppnare får du chansen att få en inblick i hur din bransch fungerar i ett annat land och lära känna en potentiell framtida branschkollega. Vår vision är en arbetsmarknad där människor med olika bakgrunder och erfarenheter finner sin rätta plats. Genom att registrera dig hos Yrkesdörren kommer du att matchas med en Dörröppnare/Deltagare inom samma bransch. Under en timme kommer ni sedan i ett individuellt, digitalt eller fysiskt möte, att prata om era gemensamma branscherfarenheter samt utmaningar och möjligheter. Ni kan under mötet ta hjälp av Yrkesdörrens samtalsguide (English version) för stöd och inspiration.

Som Dörröppnare möter du någon från samma bransch, men där erfarenheten ofta kommer från ett annat land än Sverige. Det är ett konkret sätt att bidra till en ökad integration och en mer inkluderande arbetsmarknad. Många Dörröppnare upplever att de har fått relevant kunskap, ett vidgat perspektiv, nya kontakter samtidigt som de bidrar till ett mer inkluderande samhälle. Detta har också bekräftats i de fall där Dörröppnarna har varit tveksam till om hen verkligen har något av värde att erbjuda Deltagaren. Vår erfarenhet är att mötena ofta blir mer givande än väntat.

Som utrikes född är det svårt att navigera och ta sig in på svenska arbetsmarknaden. Genom Yrkesdörren får du som är ny i Sverige möjlighet att träffa någon samma bransch som dig. Tanken med mötet är att få kunskap, tips, råd och ett nätverk för att hjälpa dig få en fot in på arbetsmarknaden.

Nej, Yrkesdörren förmedlar inte jobb. Om du är utrikes född och inte etablerad på arbetsmarknaden så är Yrkesdörren ett perfekt komplement till dina jobbsökaraktiviteter. I ditt möte får du tips, råd, kunskap samt ett professionellt nätverk som kan stärka din position på arbetsmarknaden.

Vårt mål är att skapa så många möten som möjligt. Vi erbjuder dig gärna fler möten om du vill. Möjligheten till möten beror på antal aktiva användare vi har i systemet som matchar din profil. Som Deltagare prioriterar vi dig som inte har haft ett möte. Detta eftersom vi har många Deltagare i systemet och vi vill ge alla möjligheten till att träffa en Dörröppnare.

Registrering

—DON’T REMOVE this as it is used to counter the widget’s auto-open of the first item

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att gå med i Yrkesdörren. Följande gäller för att gå med som Dörröppnare i Yrkesdörren:
• Du har erfarenhet inom en bransch
• Du är etablerad på den svenska arbetsmarknaden

• Du har en timme över för ett öppenhjärtigt samtal

Följande gäller för att få anmäla sig som Deltagare i Yrkesdörren:
• Du är utrikes född och bor i Sverige

• Du har arbetslivserfarenhet eller avslutade studier inom en bransch

• Du är inte etablerad på den svenska arbetsmarknaden
• Du ska kunna kan ha samtal på svenska eller engelska

Tyvärr är Yrkesdörrens tjänst endast för personer bosatta i Sverige. Funderar du på att flytta till Sverige så kan vi tipsa om:
Sweden.se

Migrationsverket

Internations

Tyvärr inte. För att gå med i Yrkesdörren måste du ha tidigare branscherfarenhet eller minst avslutade studier inom området. Här har du tips på andra organisationer som även tar emot utrikes födda studenter som vill träffa en etablerad svensk för vägledning eller socialisera och öva på svenska:
NemaProblema

Nya Kompisbyrån

Profilinformation/min profil

—DON’T REMOVE this as it is used to counter the widget’s auto-open of the first item

Har du flyttat, bytt bransch, yrke eller valt fel alternativ vid registrering? Berätta det för oss genom att logga in och uppdatera din profil så att den stämmer. Med rätt information på din profil så kan vi erbjuda dig en mer relevant matchning och möte.

Behöver du uppdatera din branscherfarenhet så kan du titta i vår branschlista här för att se vilken bransch som ligger närmast din erfarenhet.

 

Om du inte längre vill vara med i Yrkesdörren så kan du välja att pausa ditt engagemang eller gå ur Yrkesdörren.

Vad roligt – grattis! Om du nyligen har fått ett jobb så är det möjligt att du fortfarande känner ett behov av att träffa någon mer etablerad genom Yrkesdörren – och det får du självklart göra. När du är ny in på arbetsmarknaden så kan det uppstå många frågor kring hur branschen fungerar, sociala koder på arbetsplatsen etc. Ett Yrkesdörrenmöte kan hjälpa dig att få svar på några av dina frågor samtidigt som du bygger ditt professionella nätverk ytterligare.

Om du redan har blivit matchad så uppmuntrar vi dig att genomföra ditt möte.

Självklart! Om du har varit registrerad hos Yrkesdörren tidigare kan du återaktivera din profil här.

Inför och under ditt möte

—DON’T REMOVE this as it is used to counter the widget’s auto-open of the first item

Målet är att matcha dig med någon som talar samma språk och har samma branscherfarenhet som du.

Ibland kan du få träffa någon med en profil som skiljer sig från din. Matchningen har gjorts för att vi tror att ert möte kan vara givande trots ni inte delar bransch. Om du efter mötet känner att matchningen inte var lyckad är du välkommen att höra av dig till oss så gör vi vårt bästa att hitta dig en ny matchning.

När vi har hittat en matchning skickar vi ut ett mejl ut till er båda där vi kopplar ihop er. Vi ger även ett förslag på ett datum när mötet kan äga rum men det är helt upp till er när, var och hur ni träffas. Ni kan träffas både fysiskt och digitalt. Vid fysiska möten rekommenderar vi att ni träffas på Dörröppnarens arbetsplats eller på en allmän plats, till exempel ett café.

Under mötet pratar ni om ämnen relaterade till er gemensamma bransch och arbetsmarknad i allmänhet. Det kan till exempel vara förslag på kompetensutveckling, tips på hur man utformar ett CV eller personligt brev samt vilka sociala koder som kan vara bra att känna till. Ni får gärna ta hjälp av vår samtalsguide (English version)

Inför mötet rekommenderar vi att ni mejlar varandra och berättar kort om vilka ni är och varför ni gått med i Yrkesdörren. Skicka gärna en länk till er LinkedIn-profil så att ni får lite bättre koll på varandra.

Våra matchningar utgår huvudsakligen från gemensam branscherfarenhet. Vi försöker alltid göra så specifika matchningar som möjligt. Beroende på era yrkeserfarenheter så kan vissa matchningar bli lite bredare.

I de fallen då matchningen är lite bredare så brukar samtalet handla om mer generella drag kring arbete och arbetsmarknaden, vilket ofta kan vara mycket givande för den som är ny på den svenska arbetsmarknaden.

Om det bara har gått ett par dagar rekommenderar vi att du tar första kontakt genom att mejla. Därefter kan du skicka ett sms för att påminna och hänvisa till mejlet. Får du fortfarande inget svar kan du antingen avboka mötet genom länken i uppföljningsmejlet, som kommer några veckor efter matchningen gjorts, eller mejla oss på användarsupport (kontakt@yrkesdorren.se). Det vi brukar göra är att kontakta och påminna den andra mötesparten om matchningen och mötet. Ibland visar det sig att mejlen har hamnat i personens skräppostmapp, och ibland har personens situation förändrats och inte längre i behov av ett Yrkesdörrenmöte.

Det finns olika anledningar till att man inte kan genomföra sitt möte. Vi rekommenderar att man försöker omboka mötet i möjligaste mån, då det kan vara svårt att erbjuda nya matchningar.

Men om du inte kan eller vill genomföra mötet så kan du avboka genom den länk du får i uppföljningsmejlet. Har du inte fått uppföljningsmejlet så kan du mejla användarsupport (kontakt@yrkesdorren.se).

Det är upp till dig och din matchning att välja. Ni kan träffas både fysiskt och digitalt. Vid fysiska möten är det viktigt att välja en plats som känns bekväm för er båda, till exempel på Dörröppnarens arbetsplats eller en allmän plats såsom ett café.

Som Dörröppnare förväntas du kunna ge en timme av din tid för ett öppenhjärtigt samtal om er gemensamma bransch. Yrkesdörrens huvudsakliga syfte är att bredda de professionella nätverken för utrikes födda för att påskynda etableringen på arbetsmarknaden. Du bidrar till detta bara genom att dela med dig av dina personliga kunskaper och erfarenheter. Det kan till exempel handla om att beskriva din väg in i branschen, dela med dig av tips på relevanta vidareutbildningar eller ta en titt på Deltagarens CV och personliga brev. Du förväntas inte kunna erbjuda din matchning ett jobb eller ta fler möten med Deltagaren om du inte själv kan eller vill det.

Efter ditt möte

—DON’T REMOVE this as it is used to counter the widget’s auto-open of the first item

Du som är Dörröppnare kan välja om du vill:
• dela tips och/eller två kontakter med din Deltagare
• fortsätta ses med din Deltagare,
• ta ett nytt möte med en ny person,
• uppmana vänner och kollegor att gå med i Yrkesdörren, eller
• avvakta med ett nytt möte till framtiden.

Vi har ofta Deltagare som väntar på att träffa en Dörröppnare så du är varmt välkommen att ta ännu ett möte om du känner dig manad!

Du som är Deltagare: Vi uppmanar dig att arbeta vidare med de tips och kunskaper du har fått genom ditt möte. Du kan sedan välja om du vill:
• fortsätta ses med din Dörröppnare,
• ta ett nytt möte med en ny person
• avvakta med ett nytt möte till framtiden.

Om du vill matchas med en ny person kan det dröja eftersom vi prioriterar det första mötet eftersom många Deltagare väntar på sin tur att träffa en Dörröppnare.

Tack för ditt engagemang! Du får gärna ta fler möten genom Yrkesdörren och sprida ordet till dina vänner och kollegor. På så sätt kan Yrkesdörren växa och skapa fler möten som gör skillnad! Vill du engagera dig på något annat sätt så är du välkommen att kontakta oss (kontakt@yrkesdorren.se) och berätta hur du skulle vilja bidra.