"Nu har jag fått mitt drömjobb"

Henna och hennes man flyttade till Sverige för ungefär två år sen. Hon frilansade då som översättare hemifrån men ville hitta ett nytt jobb och komma in i samhället.
– När jag bodde i Finland var jag mentor till en kvinna genom ett program för utländska akademiker. Jag tyckte jättemycket om det och tänkte att jag kunde få detsamma genom Yrkesdörren, berättar Henna.

I februari 2017 anmälde hon sig till Yrkesdörren, och fem dagar senare blev hon matchad med Maria. Inför mötet hade Henna lite blandade känslor, och kände sig nervös eftersom hon inte riktigt visste hur det skulle vara och vilka förväntningar Maria hade.
– Själva mötet vad jättetrevligt och Maria var jättesnäll. Vi pratade om jobb och tränade språket. Det var nyttigt att få feedback på min svenska, och att bli peppad.

Efter mötet fick Henna ytterligare två kontakter att lägga till i sitt nätverk, men det viktigaste hon fick ut av mötet var en klarhet i vad hon själv ville för tilfället.
– Maria sa att jag inte bara skulle sitta hemma och leta efter mitt drömjobb utan att prova allt och att alla erfarenheter är till nytta, så lite senare hittade jag ett jobb inom kundtjänst på finska. Det var inte mitt drömjobb men jag var glad över att få jobba på en intressant firma som arbetar med sådant jag är lite intresserad av.

Henna jobbade inom kundtjänst i ett år men fortsatte både att söka jobb och att gå på fler möten via Yrkesdörren.
– Det var bra hjälp på vägen att få feedback och stöd, och att träffa folk som jobbar på liknande organisationer som jag ville jobba på. Jag fick lära mig hur det funkar och vad de gör, och jag fick en tydligare bild av vad jag vill.

Henna har idag fast anställning på sitt drömjobb. Hon fick inte jobbet via någon av hennes kontakter, men hon rekommenderar ändå andra att registrera sig till Yrkesdörren.
– För mig var det viktigt att ha de kontakterna och den interaktionen. Det känns jättefint att de människor som jag träffat är i mitt nätverk nu, även om vi inte har kontakt särskilt ofta. Jag har berättat för alla jag träffat att nu har jag fått mitt drömjobb, och mina kontakter var jätteglada för min skull.

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli Dörröppnare?
– Att man kan bli Dörröppnare även fast man inte är den som rekryterar och även fast man inte känner folk som rekryterar. Det funkar bra för att nätverka och hjälper på andra sätt. När jag kommit in ordentligt på mitt nya jobb så skulle jag gärna vilja bli Dörröppnare och hjälpa någon som är ny som kan dra nytta av mina erfarenheter och mina kontakter.

–––––––––––

Vill du också öppna dörren för någon som är ny i landet, och dela med dig av ditt kontaktnät?