"Välviljan är så stor"

Publicerad 12 april, 2019

Under en nätverksträff med Yrkesdörren tog dörröppnaren Catarina Eldebro en bild tillsammans med sin match Yahya som hon la upp på Linkedin. Efter tre veckor hade över 2500 personer sett inlägget.
– Jag förvånades av spridningen och att välviljan är så stor. Jag trodde det skulle vara svårare att förmedla kontakter och att hjälpa till, berättar Catarina.

I december förra året deltog Catarina på en nätverksträff som Yrkesdörren arrangerade på hennes arbetsplats Stratsys i Göteborg. De anställda på Stratsys får skänka 1% av sin arbetstid för att engagera sig i ideella projekt, så som att ta ett möte med någon som är utrikesfödd genom Yrkesdörren.
– De var så fina allihopa. Det var någonting som man slogs av, det kändes att detta var viktigt för dem. Ja nästan lite högtidligt, berättar Catarina.

Catarina blev under nätverksträffen matchad med Yahya och de pratade om allt från mat och fritid till hur man ska klä sig på jobbet och om man har med sig matlåda eller inte. Samtalet var lite trögstartat i början men väldigt trevligt.
– Hans fru och dotter hade varit i Sverige längre och han ville skaffa jobb och försörja familjen men visste inte riktigt hur han skulle gå tillväga. Det är ju svårt som det är, och ännu svårare om man inte har ett nätverk.

Catarina tror att man kan göra en stor insats för integration genom företag och att det finns en stor fördel i att kunna göra det på arbetstid i grupp.
– Då kan det vara lättare, som att gå på gruppdejt. Svenskar är väldigt tillknäppta och rädda att göra bort sig men nu peppade vi varandra på jobbet. Vi har en intern tävling om vem som kan skaffa jobb åt sin match snabbast och om det går trögt kan man få hjälp av en kollega.

Under nätverkstäffen tog Catarina en bild tillsammans med Yahya som hon publicerade på sin Linkedin med en vädjan till nätverket att hjälpa till. Redan under kvällen hade hon fått två mail från personer som var intresserade av att ha kontakt med Yahya och dagen efter hörde 6 personer till av sig.
– Det var helt fantastiskt och jag förvånades över spridningen! Jag visste att jag hade bra vänner, men förstod inte att det skulle spridas i den takten. Att välviljan är så stor. Jag trodde det skulle vara svårare att förmedla kontakter och att hjälpa till.

Vad är integration för dig?
– Att hjälpa människor bli en del av samhället. Att kunna jobba och bo, gå i skolan, skaffa familj och leva som alla andra svenskar gör. Man behöver ju hjälp när man kommer hit. Jag har jobbat utomlands och det är svårt att bygga nätverk, särskilt när man är vuxen.

–––––––––––
Är du intresserad av att arrangera en nätverksträff på din arbetsplats? Läs mer här.

"Nu har jag fått mitt drömjobb"

Publicerad 6 mars, 2019

Henna och hennes man flyttade till Sverige för ungefär två år sen. Hon frilansade då som översättare hemifrån men ville hitta ett nytt jobb och komma in i samhället.
– När jag bodde i Finland var jag mentor till en kvinna genom ett program för utländska akademiker. Jag tyckte jättemycket om det och tänkte att jag kunde få detsamma genom Yrkesdörren, berättar Henna.

I februari 2017 anmälde hon sig till Yrkesdörren, och fem dagar senare blev hon matchad med Maria. Inför mötet hade Henna lite blandade känslor, och kände sig nervös eftersom hon inte riktigt visste hur det skulle vara och vilka förväntningar Maria hade.
– Själva mötet vad jättetrevligt och Maria var jättesnäll. Vi pratade om jobb och tränade språket. Det var nyttigt att få feedback på min svenska, och att bli peppad.

Efter mötet fick Henna ytterligare två kontakter att lägga till i sitt nätverk, men det viktigaste hon fick ut av mötet var en klarhet i vad hon själv ville för tillfället.
– Maria sa att jag inte bara skulle sitta hemma och leta efter mitt drömjobb utan att prova allt och att alla erfarenheter är till nytta, så lite senare hittade jag ett jobb inom kundtjänst på finska. Det var inte mitt drömjobb men jag var glad över att få jobba på en intressant firma som arbetar med sådant jag är lite intresserad av.

Henna jobbade inom kundtjänst i ett år men fortsatte både att söka jobb och att gå på fler möten via Yrkesdörren.
– Det var bra hjälp på vägen att få feedback och stöd, och att träffa folk som jobbar på liknande organisationer som jag ville jobba på. Jag fick lära mig hur det funkar och vad de gör, och jag fick en tydligare bild av vad jag vill.

Henna har idag fast anställning på sitt drömjobb. Hon fick inte jobbet via någon av hennes kontakter, men hon rekommenderar ändå andra att registrera sig till Yrkesdörren.
– För mig var det viktigt att ha de kontakterna och den interaktionen. Det känns jättefint att de människor som jag träffat är i mitt nätverk nu, även om vi inte har kontakt särskilt ofta. Jag har berättat för alla jag träffat att nu har jag fått mitt drömjobb, och mina kontakter var jätteglada för min skull.

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli Dörröppnare?
– Att man kan bli Dörröppnare även fast man inte är den som rekryterar och även fast man inte känner folk som rekryterar. Det funkar bra för att nätverka och hjälper på andra sätt. När jag kommit in ordentligt på mitt nya jobb så skulle jag gärna vilja bli Dörröppnare och hjälpa någon som är ny som kan dra nytta av mina erfarenheter och mina kontakter.

–––––––––––

Vill du också öppna dörren för någon som är ny i landet, och dela med dig av ditt kontaktnät?