Vanliga frågor

Yrkesdörren går ut på att matcha etablerade svenskar (dörröppnare) med utrikesfödda (deltagare). Ett möte inom ramen för Yrkesdörren ska vara enkelt och lustfyllt. Det enda ni behöver göra är att träffas en timme med målet att utbyta erfarenheter och identifiera två nya kontakter som dörröppnaren kan förmedla till deltagaren. Vill ni träffas fler gånger eller under längre tid, är det fritt fram. Allt är baserat på frivillighet.

När du registrerat dig kommer vi börja söka efter en person som matchar din profil. När vi har hittat en match skickas ett mail ut till er båda där vi kopplar ihop er. Vi ger här också förslag på ett datum när mötet kan äga rum, men det är helt upp till er när, var och hur ni träffas.

Ett tips är att maila varandra och berätta kort om vem ni är och varför ni gått med i Yrkesdörren. Skicka gärna även ert CV eller en länk till er LinkedIn-profil så att ni får lite bättre koll på varandra inför mötet.

Som dörröppnare får du träffa någon med samma yrkesbakgrund som du själv har men där erfarenheten oftast är hämtad från ett annat land än Sverige. Många av våra dörröppnare upplever efter mötet att de fått ny relevant kunskap, breddade perspektiv, nya kontakter och de beskriver en känsla av att vara med och bidra till ökad mångfald på arbetsplatser runt om i landet.

Det primära syftet med Yrkesdörren är att bredda de professionella nätverken för nya svenskar och på så sätt skynda på etableringen på arbetsmarknaden och tillgodogöra oss den kompetens som finns. Din huvudsakliga uppgift under mötet är därför att beskriva arbetsmarknaden och sociala koder i Sverige, samt att, om det är möjligt, dela med dig av ytterligare två kontakter från ditt nätverk som kan vara till nytta för den person du träffar.

Du kanske själv inte tycker att du har ett stort etablerat professionellt nätverk, men alla har något att dela med sig av som är till glädje för den man får möta! Ta ett möte – så kommer du upptäcka det själv.

Trots att 64% av alla svenska chefer säger sig vilja ha mångfald på sina arbetsplatserupplever bara 25% av medarbetarna att det är så. Det vill vi ändra på tillsammans med dig!

Det enda som förväntas av dig som är dörröppnare (etablerad svensk) är att du ska ge en timme av din tid för att prata med någon inom samma bransch, men med en annan bakgrund än du, för att exempelvis ge tips om vidareutbildningar som är relevanta, hur deltagaren kan förbättra sitt CV eller bör framställa sig på arbetsintervjuer. Du förväntas inte erbjuda din match ett jobb, eller tillstå med mer tid om du inte själv vill och har möjlighet att göra det.

Tanken är att du som dörröppnare efter mötet ska föra stafettpinnen vidare genom att förmedla två nya kontakter till deltagaren inom en vecka, som i sin tur kan öppna fler dörrar genom att t.ex. förbättra deltagarens förståelse för branschen eller på annat sätt föra deltagaren ett steg närmare en praktik eller första intervju. De, som du, förväntas inte erbjuda deltagaren ett jobb, utan endast tillföra värde genom att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Och oroa dig inte över storleken på ditt kontaktnät – vi har alla fler kontakter än vi tror. Om du har svårt att hitta en kontakt kan du alltid höra med dina vänner eller kollegor, eller som tidigare dörröppnare gjort – ställa en öppen fråga till sina vänner på Facebook eller Linkedin! Du kan alltid höra av dig till oss på Yrkesdörren om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta passande kontakter att förmedla vidare.

Du gör själv bedömningen om du är etablerad i Sverige (dörröppnare) eller ny i Sverige (deltagare). Är du etablerad i Sverige pratar du svenska relativt obehindrat, du känner dig etablerad i det svenska samhället och på arbetsmarknaden.

Målet är att matcha dig med någon som talar samma språk, bor eller jobbar i närheten och som har samma bransch eller utbildningserfarenhet. När ni matchats får ni varandras kontaktuppgifter och ett förslag på tid för ett möte på en timme. Därefter är det upp till er att ta kontakt för att bestämma om tiden fungerar och var ni ska ses. Det går också bra att ha möten via videosamtal.

Vissa deltagare är relativt nya i det svenska samhället medan andra kan ha bott här en längre tid. Deltagare i Yrkesdörren har i genonomsnitt varit bosatta i Sverige i 3 år.

Vi har provat olika modeller och kommit fram till att matchningen, vad det gäller exakt vilken brasnch man har erfarenhet inom, inte behöver vara perfekt för att det ska gå att öppna dörrar för varandra. Om ni träffas och upptäcker att det är svårt att hitta dörrar att öppna, hör av er så hjälper vi er att sätta upp ett nytt möte med en annan person.

Ni väljer själva var ni träffas men vi rekommenderar att ni möts antingen på dörröppnarens jobb eller på en allmän plats, till exempel ett café. Det är viktigt att båda känner sig bekväma med valet av mötesplats.

För att underlätta för er har vi tagit fram en samtalsguide med förslag på ämnen ni kan prata om när ni träffas. Saker ni kan ta upp är bland annat branschen i allmänhet, vilka yrkesroller eller karriärmöjligheter som kunde vara relevanta för deltagaren samt sociala koder som kan vara bra att känna till. Det viktigaste med mötet är att den som är etablerad i sverige om möjligt delar med sig av kontakter ur sitt nätverk som kan vara till nytta för den som i ny i sverige.

Ha gärna mötet på en plats som känns bekväm för er båda – förslagsvis på dörröppnarens arbetsplats eller en allmän plats, t.ex. på ett café.

Ett Yrkesdörrenmöte sker en gång under en timme. Om ni vill fortsätta ses är det upp till er, allt bygger på frivillighet. Ett viktigt mål med ert möte är att identifiera ytterligare två personer som deltagaren kan kontakta och kanske träffa i nästa steg. Så att det professionella nätverket för den som är ny i Sverige breddas eftersom det är det som många gånger är helt avgörande för att komma närmre arbetsmarknaden.

Efter mötet skickas, genom att du som dörröppnare delar med dig av ditt nätverk, stafettpinnen vidare och processen upprepas: deltagaren och de två nya dörröppnarna bestämmer tid och plats för ett möte som sker på samma sätt. Vartefter öppnas nya dörrar och allas nätverk växer.

Men detta är inte det enda syftet med ett möte genom Yrkesdörren, det handlar också om att dela erfarenheter, kunskaper och få träna språket. Känner du som dörröppnare inte att du har kontakter i ditt nätverk som du kan eller vill dela med dig av eller som deltagaren kan kontakta gör det absolut inget. Deltagaren kan alltid anmäla sig för fler möten genom Yrkesdörren för att bredda sitt kontaktnät och du som dörröppnare kan också alltid anmäla dig för fler möten och kanske kan du i nästa match dela med dig av ditt nätverk.

För att underlätta för dig har vi sammanställt två mailmallar; en som du kan använda när du sammanför deltagaren med någon av dina kontakter, och en du kan använda ifall du vill tipsa andra i ditt kontaktnät om Yrkesdörren. Mailmallarna hittar du här!

I Sverige förmedlas sju av tio jobb via kontakter. Därför är ett professionellt nätverk viktigt för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Genom Yrkesdörren får du som är ny i Sverige möjlighet att träffa någon i den bransch där du har kompetens. Ni ses en timme för att utbyta erfarenheter och den som är etablerad i Sverige delar, om möjligt, med sig av två kontakter ur sitt nätverk som du kan ha glädje av och på så sätt breddar du ditt nätverk på arbetsmarknaden. Tanken med det första mötet är inte att det ska leda till jobb, utan att du ska få nya kontakter som i sin tur leder till ytterligare kontakter. Genom att träffa fler och fler dörröppnare hoppas vi att du till slut kommer i kontakt med personer som har behov av den erfarenhet och kompetens som just du har. Yrkesdörren finns även till för dig som redan har ett jobb men som behöver kontakter för att komma vidare i arbetslivet. Det kan till exempel handla om att hitta ett jobb som bättre motsvarar din kompetens.

Följande gäller för att få anmäla sig som deltagare i Yrkesdörren:

  • Du har utländsk bakgrund.
  • Du har uppehållstillstånd i Sverige.
  • Du ska helst kunna kan ha samtal på svenska men det går också bra att ha möten på engelska förutsatt att det finns dörröppnare med den språkkompetensen.

Som dörröppnare är tanken att du bara har ett möte med deltagaren, därefter öppnar du dörren vidare till andra kontakter. Ni får dock gärna ha kontakt och träffas även efter ert möte. Har du tid och möjlighet får du självklart gärna träffa fler deltagare inom ramen för Yrkesdörren.

Vill du öppna dörren till ditt hem, anmäl dig till middagsklubben Invitationsdepartementet som verkar för minnesvärda måltider och nya middagssällskap. Svensktalande personer bjuder hem människor som flyttat hit från andra länder eller vice versa. Inget konstigare än mat, språk och möten.

Den ideella verksamheten Kompisbyrån länkar samman människor med olika bakgrund men med samma intressen. Genom att matcha nya svenskar med utländsk bakgrund med etablerade svenskar initieras nya vänskapsrelationer.

Svenska med baby skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung från hela världen. I grupper bestående av föräldralediga arbetar man för att bryta segregationen, bygga nya broar och träna svenska.