Förändra livet på en timme

Eftersom 7 av 10 jobb förmedlas genom kontakter är ett professionellt nätverk avgörande. Vi vill ge de som är nya i Sverige bättre förutsättningar på arbetsmarknaden genom möten med etablerade svenskar inom samma bransch. Allt du behöver göra är att ge en timme av din tid!

Hur går det till?

Yrkesdörren är en icke vinstdrivande verksamhet och tjänsten är gratis.

Hör dörröppnaren Arwind berätta om sin resa.

Hur går det till?

1

Registrera dig och matchas

När du registrerat dig kommer du matchas med någon inom samma bransch som du, men som har en annan bakgrund.

2

Träffas i 1 timme

Vi ger sedan ett förslag på när ni kan träffas, men ni bestämmer själva när, var och hur ni ses. Om ni vill kan ni ta stöd av vår samtalsguide under samtalet.

3

Dela 2 kontakter

Efter mötet delar du som är dörröppnare med dig av 2 nya kontakter till den som är ny i Sverige!

Vad förväntas av dig som etablerad svensk före, under och efter mötet?

Vill du bidra till en förbättrad integration i Sverige?

Vill du engagera dig ideellt och hjälpa nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige? Vill du bredda ditt nätverk och tycker att mångfald är viktigt, eller vill du kanske bli mentor för någon? Vill du gärna arbeta som volontär, men har inte tid? Då har du kommit rätt. Allt som krävs är en timme av din tid!

Hur fungerar det? Det enda som förväntas av dig om du registrerar dig är att du ska ge en timme av din tid för att prata med någon inom samma bransch, men med en annan bakgrund än du. Du kan exempelvis ge tips om vidareutbildningar som är relevanta, visa hur deltagaren (någon som är ny i Sverige) kan förbättra sitt CV, eller ge tips på hur deltagaren bör framställa sig på arbetsintervjuer. Efter detta önskar vi att du förmedlar ytterligare två kontakter till den du träffat, som kanske kan hjälpa deltagaren ytterligare. Du förväntas inte erbjuda din match ett jobb, eller tillstå med mer tid om du inte själv vill och har möjlighet att göra det.

Det kan ofta kännas som att man inte har några relevanta kontakter att dela med sig av, men i vår erfarenhet har man alltid fler kontakter än man tror!

Du kan läsa mer om processen och hur mötet kan se ut under vanliga frågor och svar.

Vart finns Yrkesdörren?

Yrkesdörrens huvudkontor är i Stockholm, men våra dörröppnare och deltagare som bidrar till integration finns i hela Sverige!

De städer där vi just nu är i störst behov av volontärer, eller dörröppnare som vi kallar er, är: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Umeå. Om du bor i någon av dessa städer och vill engagera dig ideelt genom att träffa och hjälpa nyanlända med jobb, så skulle vi verkligen uppskatta ditt engagemang i Yrkesdörren!

Varför Yrkesdörren?

Visste du att varannat företag rekryterar via kontakter? Ett professionell nätverk är därför en viktig nyckel till arbetslivet.

För den som är ny i Sverige är ett breddat professionellt nätverk ofta avgörande för att ta sig in på arbetsmarkanden. Yrkesdörren skapar möten mellan etablerade svenskar som vill bredda och dela med sig av sitt nätverk och personer som är nya i landet och vill bygga ett nätverk.

Många företag idag har mångfaldsmål och vill rekrytera med mångfald, men har svårt att hitta rätt kompetens. Exempelvis säger 64% av alla svenska chefer att de vill ha mer mångfald på sina arbetsplatser, men endast 25% av medarbetarna upplever att det finns. En av orsakerna till att det kan vara svårt att rekrytera med mångfald är för att varannat företag rekryterar via kontakter. Som ny i Sverige kommer man troligtvis hit utan kontakter och får det därmed svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Det finns en otroligt stor talangpool och vi har flera tusen deltagare i vår databas som är högutbildade och erfarna men ändå inte får jobb i Sverige, trots att de sökt länge. En lösning på detta är att bredda nätverk. Vi har många exempel där deltagarna beskriver hur deras Yrkesdörrenmöte, och de kontakter som skapats där, har varit direkt avgörande för att få jobb i Sverige. 91% av Yrkesdörrens deltagare tycker att mötet förbättrat deras position på arbetsmarknaden.

Lär dig mer om varför Yrkesdörren finns

1/4

utrikesfödda är överkvalificerade i förhållande till vad de arbetar med.

Källa: SCB 2019

0

personer har träffats genom Yrkesdörren.

Möt några av dom på vår Instagram

0

olika nationaliteter har delat sina erfarenheter och nätverk genom Yrkesdörren.

Gör det du med, registrera dig idag.