Så lite kan göra så mycket

"Jag har alltid pratat om att jag vill vara med och bidra, men inte hittat rätt initiativ. Det behövs så lite och ändå kan man se en sådan otrolig skillnad i en annan persons liv" – Karin Sinclair, Dörröppnare

Hur går det till?

Yrkesdörren är en icke vinstdrivande verksamhet och tjänsten är gratis.

Dörröppnaren Karin Sinclair berättar om hennes möte genom Yrkesdörren.

Varför ska du ta ett möte?

Syftet med mötet är just det – att mötas. Det finns inga krav på någon av parterna mer än att dela med sig av sina erfarenheter och prata om sin gemensamma bransch. En så enkel sak som att få prata med någon i sitt nya hemland inom sin bransch kan ha fantastiskt resultat:

Dörröppnaren dök upp i mitt liv och var som medicin. Tack vara henne orkade jag fortsätta kämpa tills jag nådde mitt mål. – Deltagare

Hur går processen till?

Genom att registrera dig hos Yrkesdörren blir du vad vi kallar dörröppnare.
1. När du registrerat dig kommer vi att matcha dig med en utrikesfödd inom samma bransch baserat på de uppgifter du lämnade under registreringen.
2. När vi hittat en match kopplar vi ihop er över mail och föreslår ett datum för ert möte, men självlart kan ni själva bestämma datum, tid och plats. Ni får även en samtalsguide som ni kan använda som grund under mötet.
3. Täffas under en förutsättningslös timme. Du förväntas inte erbjuda din matchning jobb, praktik eller tillstå med mer tid efter mötet om du själv inte kan och vill det. Ett förslag är att hålla mötet på din arbetsplats.
4. Efter mötet är målet, att ge din match kontakt med två personer i ditt nätverk som kanske kan hjälpa deltagaren vidare. De, dom du, förväntas inte erbjuda deltagaren jobb eller praktik utan endast tillföra värde genom sina erfarenheter och kunskaper.

Tänk om jag inte kan förmedla kontakter?

Oroa dig inte för storleken på ditt kontaktnät – som uppväxta i Sverige känner vi alla fler personer än vi tror och du behöver inte vara någon supernätverkare för att göra skillnad genom Yrkesdörren. De kontakter du förmedlar vidare kan vara en gammal kollega, en leverantör, eller till och med grannen på landet.

Om du ändå inte hittar någon kontakt att förmedla vidare kan du göra som flera tidigare dörröppnare gjort – gör ett inlägg på din Linkedin eller Facebook och tipsa om din match! Flera tidigare dörröppnare har gjort detta med goda resultat.

Om du mot förmodan inte känner dig bekväm med att förmedla kontakter till din match behöver du inte känna någon oro över det – hör av dig till oss så kan vi matcha deltagaren med en ny person.

Vanliga frågor:

Som dörröppnare får du träffa någon med samma yrkesbakgrund som du själv har men där erfarenheten oftast är hämtad från ett annat land än Sverige. Många av våra dörröppnare upplever efter mötet att de fått ny relevant kunskap, breddade perspektiv, nya kontakter och de beskriver en känsla av att vara med och bidra till ökad mångfald på arbetsplatser runt om i landet.

Det primära syftet med Yrkesdörren är att bredda de professionella nätverken för nya svenskar och på så sätt skynda på etableringen på arbetsmarknaden och tillgodogöra oss den kompetens som finns. Din huvudsakliga uppgift under mötet är därför att beskriva arbetsmarknaden och sociala koder i Sverige, samt att, om det är möjligt, dela med dig av ytterligare två kontakter från ditt nätverk som kan vara till nytta för den person du träffar.

Du kanske själv inte tycker att du har ett stort etablerat professionellt nätverk, men alla har något att dela med sig av som är till glädje för den man får möta! Ta ett möte – så kommer du upptäcka det själv.

Trots att 64% av alla svenska chefer säger sig vilja ha mångfald på sina arbetsplatserupplever bara 25% av medarbetarna att det är så. Det vill vi ändra på tillsammans med dig!

Målet är att matcha dig med någon som talar samma språk, bor eller jobbar i närheten och som har samma bransch eller utbildningserfarenhet. När ni matchats får ni varandras kontaktuppgifter och ett förslag på tid för ett möte på en timme. Därefter är det upp till er att ta kontakt för att bestämma om tiden fungerar och var ni ska ses. Det går också bra att ha möten via videosamtal.

Vissa deltagare är relativt nya i det svenska samhället medan andra kan ha bott här en längre tid. Deltagare i Yrkesdörren har i genonomsnitt varit bosatta i Sverige i 3 år.

Vi har provat olika modeller och kommit fram till att matchningen, vad det gäller exakt vilken bransch man har erfarenhet inom, inte behöver vara perfekt för att det ska gå att öppna dörrar för varandra. Om ni träffas och upptäcker att det är svårt att hitta dörrar att öppna, hör av er så hjälper vi er att sätta upp ett nytt möte med en annan person.

Ha gärna mötet på en plats som känns bekväm för er båda – förslagsvis på dörröppnarens arbetsplats eller en allmän plats, t.ex. på ett café.

Det enda som förväntas av dig som är dörröppnare (etablerad svensk) är att du ska ge en timme av din tid för att prata med någon inom samma bransch, men med en annan bakgrund än du, för att exempelvis ge tips om vidareutbildningar som är relevanta, hur deltagaren kan förbättra sitt CV eller bör framställa sig på arbetsintervjuer. Du förväntas inte erbjuda din match ett jobb, eller tillstå med mer tid om du inte själv vill och har möjlighet att göra det.

Tanken är att du som dörröppnare efter mötet ska föra stafettpinnen vidare genom att förmedla två nya kontakter till deltagaren inom en vecka, som i sin tur kan öppna fler dörrar genom att t.ex. förbättra deltagarens förståelse för branschen eller på annat sätt föra deltagaren ett steg närmare en praktik eller första intervju. De, som du, förväntas inte erbjuda deltagaren ett jobb, utan endast tillföra värde genom att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Och oroa dig inte över storleken på ditt kontaktnät – vi har alla fler kontakter än vi tror. Om du har svårt att hitta en kontakt kan du alltid höra med dina vänner eller kollegor, eller som tidigare dörröppnare gjort – ställa en öppen fråga till sina vänner på Facebook eller Linkedin!

Du kan alltid höra av dig till oss på Yrkesdörren om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta passande kontakter att förmedla vidare.